Trein ontspoort in India: reeds vijftig lijken geborgen

Print
De sneltrein die maandagavond in het oosten van India op een brug is ontspoord, heeft zeker 50 mensenlevens gekost. Andere bronnen, hoofdzakelijk getuigen, melden dat tot 150 mensen zijn omgekomen. Dinsdagmiddag waren een 50-tal lijken geborgen. Bij het ongeval in Rafiganj in de oostelijke deelstaat Bihar liepen 180 mensen verwondingen op. Zo'n 350 mensen konden worden gered. Aan boord van de trein, die achttien wagons telde, bevonden zich 535 mensen. Toen de trein ontspoorde, gingen zestien wagons van de rails af. Een treinstel met 68 mensen aan boord stortte in de rivier Dhavi.
Omdat op de 90 meter lange brug waarover de trein reed enkele lasplaten ontbraken die de sporen bijeen moeten houden, werd geopperd dat het mogelijk om een aanslag van maoïstische rebellen ging. De Indiase vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken, Lal Krishna Advani, stelde dat het waarschijnlijk toch een ongeval betrof.

Het district Gaya in de deelstaat Bihar, waar de treinramp plaatsvond, is een van de armste en meeste gewelddadige staten van India. De maoïstische rebellen die in het gebied en in de rest van Oost-India actief zijn, voeren er al jaren een gewapende strijd tegen de grootgrondbezitters en de autoriteiten. Ze zouden banden hebben met rebellen uit buurland Nepal.

Bij dergelijke rampen wordt in India vrij vlug aan sabotage gedacht. Meestal ligt weliswaar een slechte communicatie tussen de verschillende spoorwegdiensten of een technische fout aan de basis. In mei kwamen bij een treinongeval in Bihar nog twaalf mensen om het leven. Toen werd ook eerst aan sabotage gedacht, maar uiteindelijk bleek dat een menselijke fout het ongeval veroorzaakte. In het jaar 2000 voerden de autoriteiten een onderzoek uit naar spoorwegongevallen in India. Uit dat onderzoek bleek dat in 83 procent van de gevallen een menselijke fout aan de oorsprong lag.

Het Indische spoorwegnet beslaat ruim 100.000 kilometer en vervoert gemiddeld 18 miljoen passagiers per dag. Uit een rapport van de Indische regering van vorig jaar blijkt dat in het land 515 spoorwegbruggen moeten worden vervangen en dat 12.260 kilometer rails dringend dienen gerepareerd.