Luchtvervuiling leidt tot meer hart- en vaataandoeningen

Print
Uit recent onderzoek blijkt dat luchtvervuiling ook het aantal fatale hart- en bloedvataandoeningen doet toenemen. Vooral ultrafijne zwevende stof afkomstig van verkeer (diesel) en energieproductie speelt een nefaste rol. Dat schrijven de KUL-hoogleraren Ben Nemery en Peter Hoet in UZ Gezondheidsbrief.
Recente onderzoeksresultaten duiden erop dat voor elke toename van deze kleine stofdeeltjes (PM10) met 10 ug/m3 op korte termijn het aantal overlijdens met 1 procent stijgt, het aantal fatale aandoeningen van hart- en bloedvaten met 1,5 procent, het aantal ziekenhuisopnamen met 2,5 procent en het aantal fatale luchtwegaandoeningen met 3,5 procent.

Wat het aantal hartinfarcten betreft, wordt reeds een stijging vastgesteld enkele uren na de toename van deze luchtvervuilling.

De uitstoot van de primaire stofdeeltjes gaat in Vlaanderen sinds het midden van de jaren '90 weliswaar in dalende lijn maar er blijft nog steeds veel reden tot bezorgdheid. In 1990 waren verkeer en vervoer goed voor bijna één vierde van de totale uitstoot, maar dat aandeel is in 2000 gestegen tot bijna de helft. De onderzoekers schrijven dit laatste toe aan de verdubbeling van het aantal dieselmotoren tot ongeveer 1,2 miljoen.