Meer dan 100.000 Belgen kampen met schuldenoverlast

Print
Eind 2001 stonden ongeveer 400.000 Belgen geregistreerd bij de Kredietcentrale, de inventaris van alle wanbetalers die wordt beheerd door de Nationale Bank. Dat aantal is een stijging met 3,4 procent tegenover het jaar voordien. Meer dan 100.000 personen in ons land kampen met een schuldenoverlast.
Dat blijkt uit de statistieken van de Kredietcentrale. Minister van Economie Charles Picqué kondigde enkele hervormingen aan in verband met de schuldenlast van consumenten.

Opvallend is dat 80 procent van de toename van het aantal geregistreerde overeenkomsten verband houdt met het openen van een krediet, meestal toegestaan door kredietgevers buiten het bankwezen. Het aandeel van dit type van krediet is de laatste vijf jaar nagenoeg verdubbeld in het bestand van de Kredietcentrale.

Om de situatie van de schuldoverlast om te keren, zijn er volgens Picqué "belangrijke hervormingen" tot stand gekomen. Zo treedt op 1 juni 2003 de positieve kredietcentrale in werking. Daarin zullen alle kredietovereenkomsten, hetzij consumentenkredieten, hetzij hypothecaire leningen, worden geïnventariseerd. Alvorens krediet toe te kennen, zal de kredietgever de centrale moeten raadplegen.