Bush lobbyt tegen Irak bij leden VN-Veiligheidsraad

Print
De Amerikaanse president George W. Bush heeft vrijdag telefonisch contact gezocht met de presidenten van Frankrijk en Rusland om hen ervan te overtuigen dat er actie moet worden ondernomen tegen Irak. Hij zou ook de president van China bellen. De drie landen zijn permanent lid van de VN-Veiligheidsraad en kunnen in de raad een veto uitspreken.
De Franse president Jacques Chirac zei volgens zijn woordvoerster Catherine Colonna dat het aan de VN-Veiligheidsraad is om gepaste maatregelen te nemen als Irak wapeninspecties blijft weigeren. "Pas dan is het tijd om deze maatregelen te bespreken", zou hij tegen Bush hebben gezegd.

Frankrijk, Rusland en China hebben grote twijfels over een militaire aanval om Saddam Hussein af te zetten en te voorkomen dat Irak massavernietigingswapens gebruikt of beschikbaar stelt aan terroristen. Frankrijk en China vinden dat de VN-Veiligheidsraad daarover het laatst woord moet hebben. Rusland wil helemaal geen oorlog, maar heeft dan ook economische en diplomatieke banden met Irak. Het enige andere permanente lid van de Veiligheidsraad behalve de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, hoeft niet meer overtuigd te worden. T