Huisartsen voeren actie tegen papierberg

Een deel van de Vlaamse huisartsen gaat vanaf 16 september een administratieve actie van 'burgerlijke ongehoorzaamheid' ondernemen omdat ze vinden dat ze teveel papierwerk hebben. Dat is woensdagavond beslist.

Belga

Het gaat om een initiatief van een huisarts uit Schepdaal dat gesteund wordt door het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) van Rufij Baeke. Bij het VAS zijn 800 tot 1.000 huisartsen aangesloten. Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) van dokter Vandemeulebroeke gaat zijn leden niet oproepen mee te doen. De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) vindt het te vroeg voor acties.

De geplande actie is een 'administratieve boycot' van de regeling rond de zogenaamde bf-geneesmiddelen. Dat zijn geneesmiddelen waarvan de huisarts per patiënt moet kunnen aantonen dat ze nodig zijn en terugbetaald moeten worden. Cholesterolverlagers horen bijvoorbeeld tot de bf-categorie. De huisartsen vinden dat het systeem, dat werd ingevoerd om overconsumptie tegen te gaan, teveel werk vraagt.

De actie houdt in dat er van 16 september tot 1 oktober bij de documenten een protestbrief wordt gevoegd. Vanaf 1 oktober zullen de huisartsen weigeren de wettelijk verplichte documenten nog in te vullen en hun patiënt enkel een protestbrief meegeven voor zijn ziekenfonds, aldus VAS-voorzitter Baeke.