Herrie rond beeld biddende Hitler in Rotterdam

Print
Nog voor de opening van een tentoonstelling in het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen is er herrie ontstaan rond een beeld van een biddende Adolf Hitler, schrijft het Algemeen Dagblad (AD) donderdag.
De geknielde en biddende Hitler, 'Him' geheten, is twee jaar geleden tentoongesteld in Stockholm waar het niet veel heftige emoties opriep. Het museum zelf vindt geen graten in het kunstwerk van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan. "Doorbreken van een taboe", luidt het volgens de krant.

"Cattelan voert Hitler op als een uiterst gevaarlijke, verachtenswaardige komediant. Zulk een verwijzing is ook nu nog nodig", zegt de Belgische museumdirecteur Chris Dercon.

Cattelans werk is, zeggen andere deskundigen, humoristisch of sarcastisch, subversief en steeds briljant. Eerder zorgde de Itliaan al voor taboedoorbrekende opschudding door een beeld te presenteren van de huidige paus, verpletterd door een meteoriet.

" Dit beeld mag ironisch bedoeld zijn, maar ik zie er de humor niet van in. Rotterdam heeft enorm geleden door Hitler en je mag wel enige compassie hebben met de slachtoffers", vindt de partij Leefbaar Rotterdam, de sterkste fractie in de gemeenteraad van de havenstad.