Nieuwe hoop voor Ikea-klunzen

Print
Altijd gedonder met bouwpakketten van meubelfabrikanten? Nooit een fatsoenlijke Ikea-kast in elkaar kunnen zetten? Een Zwitserse vinding biedt hoop. Microchips in de bouwonderdelen vertellen je in de toekomst of je alles wel op de juist plek vastschroeft.
Onderzoekers aan het Zwitserse federale Instituut voor Technologie in Zürich bestudeerden een Ikea-bouwpakket voor een kast, en kwamen tot de conclusie dat je het pakket op 44 manieren in elkaar kan zetten. Slechts acht opties waren verantwoord. De overige waren onveilig of leidden op het laatste moment toch tot een mislukking.

De wetenschappers plantten in ieder onderdeel sensoren, die bij beweging en druk een signaal verzonden naar een microchip in een van de delen. De chip, draadloos verbonden aan een computerprogramma, bepaalde de positie van de onderdelen tegenover elkaar en gaf instructies voor de assemblage.

Uiteindelijk moet het systeem nog simpeler worden gemaakt, door bijvoorbeeld lichtjes die vertellen welk onderdeel als volgende moet worden vastgemaakt en hoe, zo schrijft het blad New Scientist. Meubelfabrikanten hebben nog niet gereageerd op de vinding.