11 september on line

Print
Al onmiddellijk na de aanslagen op 11 september doken er op het internet talloze websites op in verband met de dramatische gebeurtenissen. Nu, één jaar later, worden ze opnieuw massaal bezocht. Sommige wetenschappelijke sites hebben ondertussen een indrukwekkend historisch archief uitgebouwd, op andere plaatsen kan je de verhalen lezen van overlevenden of van nabestaanden.

1 JAAR LATER

BBC
De Britse publieke omroep heeft een zeer volledig internetdossier in woord en beeld samengesteld. U vindt er getuigenverslagen, achtergronden, verhalen van gewone mensen en visies van academici. Ook kan u er een overzicht krijgen van de gebeurtenissen van 11 september en de oorlog tegen het terrorisme.

TIME
Time-magazine laat ondermeer Rudolph Giuliani, de ex-burgemeester van New York terugblikken op de gebeurtenissen. De 'Shadow To Light'-diavoorstelling geeft een goed beeld van de omvang van de verwoestingen en van de gebeurtenissen na 11 september. Het archief geeft toegang tot een massa info.

CNN
De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft voor deze 'America Remembers' pagina geput in zijn grote archief over de aanslagen. U vindt er een tijdslijn van de gebeurtenissen, foto's van de aanslagen en getuigenissen van overlevenden. Ook een dossier over de strijd tegen het terrorisme en de veranderde wereld na 11 september.

MSNBC
Op de site van MSNBC zijn vooral de fotoreportages interessant. De nieuwszender verzamelde de meest indrukwekkende beelden en rangschikte ze per onderwerp: de aanval zelf en de uren en dagen erna. U kunt de foto's in diashow-vorm bekijken, met korte commentaren. Er zijn ook heel wat videoclips van de gebeurtenissen te vinden.

HUMAN RIGHTS WATCH
Ook de Amerikaanse mensenrechtenvereniging 'Human Rights Watch' maakt de balens op van één jaar na 11 september. De vereniging geeft een kritische kijk op sommige onderdelen van de internationale strijd tegen het terrorisme (oa. in Afghanistan).

SPACE IMAGING
Om de verjaardag te herdenken, heeft Space Imaging een aantal foto's on line gezet die gemaakt werden door de Ikonos-satelliet op het moment van de aanslagen. Op de hoge resolutie-beelden is de schade 5WTC en Pentagon) duidelijk te zien.

VTM
De Vlaamse Televisie Maatschappij geeft op haar website een overzicht van de uitzendingen op 11 september, live vanuit New York. Verder kan u er ook beknopt dossier raadplegen over 11/9; een terugblik op de aanslagen en een pagina met het actuele nieuws.

ARCHIEF

MEDIAMAP
De mediamap-startpagina ziet er niet uit, maar bevat wel een schat aan links in verband met 11 september. De site is eigenlijk bedoeld voor journalisten, maar iedereen kan de inhoud raadplegen. Interessant zijn de grafieken en foto's.

INTERACTIVE PUBLISHING
Interactive Publishing heeft tot vandaag een collectie aangelegd van 230 screenshots van de frontpagina's van 11/12 september van de belangrijkste internationale nieuwssites. De screenshots kunnen per land of één na één bekeken worden.

DIGITAL ARCHIVE
Doel van het digitale archief is een plaats van «nationale herinnering» te maken, waar iedereen in de komende jaren on line terecht kan. De nog vrij recente site probeert zoveel mogelijk materiaal te verzamelen, daarbij ook e-mails en gesprekken van mensen uit de WTC-torens.

SLACHTOFFERS

WALL OF AMERICANS
Een website ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen. De 'Wall of Americans' heeft over elk van hen een steekkaart met een foto, enkele persoonlijke gegevens en een persoonlijk verhaal. U vindt de lijst rechts in het menu 'View Wall'.

VICTIMS
CNN verzamelde de foto's en gegevens van de 3.000 WTC-slachtoffers. Ze staan hier in een lange, indrukwekkende lijst opgesomd.

FIRE HERO
Een eerbetoon aan de omgekomen brandweermannen met beelden van herdenkingsplechtigheden en getuigenissen van familieleden.

OVERLEVENDEN/NABESTAANDEN

SURVIVORS STORIES
Een startpagina met enkele tientallen links naar persoonlijke pagina's van mensen die aan de dood ontsnapten of naar themasites waar overlevenden hun verhaal doen.

WITNESS TO WAR
Overlevenden en familieleden en vrienden van slachtoffers kunnen hier hun verhaal kwijt. De getuigenissen zullen in boekvorm verchijnen. De opbrengst is bestemd voor een slachtofferfonds.

MY STORY
286 verhalen van mensen, meestal uit New York, die vertellen hoe zij de bewuste dag beleefd hebben en welke indruk de gebeurtenissen op hen hebben nagelaten.

WIDOWS AND VICTIMS FAMILIES
De vereniging van weduwen en familieleden van de slachtoffers heeft een eigen site opgericht, waar steun bij mekaar wordt gezocht. Heel wat links naar soortgelijke sites.