Augustus voor het KMI: erg nat maar geen record

Print
Het zal niemand verwonderen, augustus 2002 was volgens de maandcijfers van het KMI een natte maand. Er viel maar liefst 172,1 liter regen per vierkante meter uit de lucht. Normaal is dat slechts zo'n 74,4l/m. Toch was augustus geen record.
Dat blijkt uit het klimatologisch overzicht dat zondag op de website van het KMI verscheen.
De natste augustusmaand sinds het begin van de waarnemingen van het KMI was die van 1996, met 231,2 liter per vierkante meter. Net als de afgelopen maand kreeg het land toen ook met zware wateroverlast te kampen. Die watersnood volgde op een periode van uitzonderlijke droogte.
Ook toen viel al het water bovendien op een beperkt aantal dagen uit de lucht. Dat was namelijk ook dit jaar in augustus het geval. Er waren 19 dagen met neerslag. Dat is drie meer dan normaal. Dat betekent dat de gigantische hoeveelheden regen (131 procent meer dan normaal) op nauwelijks meer regendagen dan gewoonlijk zijn gevallen.
Onafgezien van het record van 1996, valt een uitzonderlijke neerslag zoals de afgelopen maand volgens het KMI maar om de dertig jaar voor.
Wat de andere waarnemingen van het KMI betreft, blijft de maand augustus 2002 binnen de normen. Er was gemiddeld wat minder zonneschijn dan normaal, maar het was globaal gezien een stukje warmer.