Brabo spuit bloedwater in Antwerpen

Print
De Brabofontein op de Grote Markt in Antwerpen heeft woensdag de traditie doorbroken. De fontein spoot geen kleurloos water, maar een rode vloeistof. Bloed, dachten enkele tientallen omstaanders luidop. De waarheid was veel minder afgrijselijk: het gekleurde water was een stunt. Want in het stadhuis werd het boek "Brabo en de Reus, het ware verhaal in woord en beeld", een uitgave van het Stadsarchief, voorgesteld.
Auteur Inge Schoups, de Antwerpse stadsarchivaris, geassisteerd door Anouck Jonckheere en Roberte Van Haute belichten in het boek (80 bladzijden) de bloederige legende rond het ontstaan van Antwerpen.

Die gaat over de wrede reus Druoon Antigoon die in de burcht Het Steen langs de Schelde woonde en tol eiste van alle voorbijvarende schippers. Wie deze tol niet kon of wilde betalen, werd een hand afgehakt. Tot de dappere Romeinse officier Silvius Brabo de reus uitdaagde tot een gevecht.

Stadsarchivaris Schoups scheidt de legende van het historische kader waarin ze is ontstaan en illustreert haar boek rijk met foto's, historische documenten en verwijzingen naar het commerciële belang van het verhaal van Antigoon en Brabo voor Antwerpen toen en vandaag.

"Brabo en de reus, het ware verhaal in woord en beeld" is uitgegeven bij Waanders Uitgevers, kost 9,95 euro en is verkrijgbaar in elke Antwerpse boek- en tijdschriftenhandel, in de stadswinkel en in het stadsarchief aan de Venusstraat 11 in 2000 Antwerpen.