De modeltuinen van Van Vlierden in Sint-Huibrechts-Lille

Jos en Nelly Van Vlierden woonden vroeger in het centrum van Lille, waar ze achter het voedingswinkeltje van Nelly een mooi stadstuintje soigneerden. Zeven jaar geleden bouwden ze hier, aan de Fierkensheikant en vlak tegen het Kempisch Kanaal, hun droomhuis. Een straat verder leidt Jos zijn tuinaannemersbedrijf, waar zich ook twee zonen als tuinarchitect en zijn dochter als administratief medewerker ingeschakeld hebben.

BR>

Jos legde rond zijn huis drie compleet verschillende ‘modeltuinen’ aan.Vooraan een klassieke tuin met vormen, net achter het huis een ingesloten strakke binnentuin, op zijn Frans, en achteraan een Engelse landschapstuin, met glooiende lijnen. De eiken, berken en elzen op de achtergrond geven een prachtig dieptezicht. Hoewel ze alleen van elkaar gescheiden worden door prachtige bogen met bontbladige klimop, rijgen de tuinen zich als parels aan elkaar. Samen vormen ze een verrukkelijk snoer, dat tijdens de wandeling steeds meer imponeert. Je herkent hier duidelijk de hand van de meester. Hier is over compositie en invulling nagedacht, wat dan ook een knap eindresultaat oplevert.

«De mensen wonen tegenwoordig meer buiten en hun tuin is eigenlijk een extra ‘groene’ leefkamer, » vertelt Jos. «Vandaar dat ik hier een brede waaier van mogelijkheden wil laten zien.» Is de tuin af of koestert hij nog plannen? «Wel, net achter de klimopbogen is er nog wat ruimte, voor een zonnewijzer, midden in buxusperken met kruiden, die mijn vrouw in de keuken wil gebruiken.»

De eerste foto geeft een mooi beeld van de Engelse landschapstuin. Dolomietpaadjes slingeren door verrukkelijke borders, en het bruggetje leidt naar het achterste gedeelte, waar in de lente de gouden regen, de gele Azalea’s mollis en de bloesems van fruitbomen een groots kleurenfestijn opzetten. «De lichte crèmekleur van de dolomiet past mooi bij de borders. Als het regent, heeft het zelfs een gezellige kleur. De maat 0,5 is hier ideaal.» Links zie je de aanzet van de clematisbogen, waar Nelly Moser, Ville de Lyon, Pink Fantasy en andere grootbloemige clematissen met elkaar wedijveren en op verschillende tijdstippen grote sier maken met een prachtig kleurenboeket.

In de voortuin

Metershoge taxuskegels rijzen op tussen de perfect geschoren buxusperken, ingevuld met lavendel en pachysandra. Pachysandra is een uitstekende bodembedekker.Hij werd begin juni flink gesnoeid, zodat hij achteraf mooie nieuwe scheuten en mogelijk ook meer bloem vormt. Kleinere buxusvormen komen knap uit de welig platgroeiende Cotoneaster dammeri. Het kasseienpad leidt links naar de voordeur en achteraan naar de fraaie leilindenhaag.Rechts achteraan bemerken we nog een bijna uitgebloeide gele rododendron.

Langs de leilinden

Half mei maakten de rode tulpen hier het mooie weer, want op de lavendel was het toen nog even wachten. De leilinden komen stilaan in blad en beschermen de verschillende rododendrons de hele zomer tegen te felle zon. De helrode dwergrododendron ‘Baden Baden’, de witte ‘Cunningham’s White’ en de paarse brittania staan in bloei.Voor het huis loopt de Leemskuilerloop, waartegen klimop groeit. Een mooie halfronde taxushaag, waarin een ronde haag van Amerikaanse hulst (‘Ilex Blue’,)schuilt, vormt de afscheiding. Boompjes van gepanacheerde hulst ‘Argentia’ staan rond een zonnewijzer.

Franse binnentuin

De Franse tuin wordt aan drie kanten ingesloten. Eigenlijk ook achteraan, waar bogen met bontbladige klimop doorkijk geven naar de landschappelijke tuin achterin. In de perken voelt de prachtige en krachtig groeiende floribundaroos ‘Queen Elizabeth’, één van bekendste roze snijrozen, zich prima bij de klimroos ‘New Dawn’.Op het terras staan oleanders, datura, gele margrieten en lonicera in potten, samen met een prachtige esdoorn, de Acer palmatum atropurpurea.Ook in de winter is nog veel groen, met de vlakgesnoeide buxus en de jaarlijks tweemaal gesnoeide haag van wilde hulst.

Rond het prieel

In deze Engelse tuin valt het prieel met klimrozen onmiddellijk op.Hier is het in de zomer puur genieten, met een geweldig uitzicht en vele vogels als gezelschap. Links flankeren rode Azalea’s japonica het paadje naar achter. In de zomermaanden steekt de snelgroeiende Paulownia tomentosa met hartvormige bladeren boven de paarse Salvia nemorosa ‘Ostfriedland’, de paarse irissen en de crèmekleurige astilbe uit. Rechts boorden varens, de Hosta’s sieboldiana en het gracieuze gras Miscanthus gracilis, met schilderachtige pluimen in de herfst, de vijver af.

Om de vijver

Centraal ligt de lange brug, die naar het prieel leidt. De Nothofagus antarctica of schijnbeuk met kleine gezaagde blaadjes is een prachtige solitair. Vanaf juni - maar op dit beeld nog niet te zien - prijken er witroze bloempluimen bovenop de rodgersia, waarvan het blad wat op dat van de kastanjeboom lijkt. In de vijver dwergwaterlelies, waterweegbree en gepanacheerde waterbiezen, aan de rand roodbladige canna’s, bergenia’s met grote leerachtige bladeren, irissen, hosta’s en Alchemilla mollis, die met zijn blauwgroene ronde blaadjes het meeste onkruid smoort.

Aan het eind

We staan nu aan de overkant, waar eind mei nog niet zoveel in bloei staat. Rechts zien we de roodbladige ligularia en onder de kegelvormige moerascypres de indrukwekkende Gunnera manicata, met reusachtige bladeren.Voor de winter krijgt hij een dikke jas van plantsnoeisel en bladeren met draad aangebonden. De rijkbloeiende astilbes maken hun opwachting vlak bij de Salix niconia met bont blad. De vijver ontstond uit een natuurlijke bron.‘s Winters is het hier dan ook nat en zompig, maar ‘s zomers leven opa Jos en zijn kleinkinderen zich volop uit in en rond de vijver.