Deskundig onderhoud van het tapijt

Hoewel hout en natuursteen de afgelopen jaren de populairste vloerbedekkingen zijn geworden, zijn nog altijd veel mensen gewonnen voor vast tapijt. Nu, de voordelen zijn ook legio: het geluiddempende karakter, de slipvastheid, de prijs en de warmte-isolatie... Wil je zo lang mogelijk van het tapijt genieten, moet je het wel optimaal onderhouden. Wij geven een aantal onderhoudstips.

Regelmatig stofzuigen

Regelmatig stofzuigen is het belangrijkste onderdeel van het tapijtonderhoud. Op plaatsen waar weinig over het tapijt wordt gelopen, stofzuig je twee keer per week op de gedeelten waarop wordt gelopen en éénmaal per week over de totale oppervlakte.

Hoe meer erover wordt gelopen, hoe vaker je uiteraard het tapijt ook moet stofzuigen. Belangrijk is dat je een goed functionerende borstelstofzuiger gebruikt met het passende hulpstukje: een harde borstel voor dicht, hoogpolig tapijt en een zachte borstel voor alle andere tapijtsoorten.

Vlekken verwijderen

Vlekken moet je zo snel mogelijk verwijderen. Zelfs hardnekkige vlekken reageren gunstig op een vlugge aanpak, terwijl makkelijk te verwijderen vlekken een eerder hardnekkig karakter krijgen als je ze laat inwerken.

Als met een vloeistof op je tapijt werd gemorst, moet je de vlek direct deppen met keukenrol of een schone handdoek. Nooit wrijven of schrobben, altijd deppen met een schone doek.

Als op je tapijt een vaste substantie is gemorst, moet je die eerst verwijderen met een lepel of een mes. In de meeste gevallen kan de vlek daarna met lauw water worden verwijderd.

Gebruik zo nodig een tapijtshampoo. Oplosmiddelen en tapijtshampoo probeer je best even uit op een los stukje tapijt of in een verborgen hoekje.

Werk vanaf de rand van de vlek naar binnen om de vlek niet nog groter te maken. Nooit wrijven.

Maak de plek niet natter dan nodig om de vlek te verwijderen. Maak tenslotte de behandelde plek volledig droog met keukenrol, een handdoek of een haardroger.

Grondige reiniging

Door regelmatig te stofzuigen en vlekken snel te verwijderen, kun je een grondige reiniging lang uitstellen. Maar wat moet je doen als een grote schoonmaak echt nodig wordt? Ofwel doe je een beroep op een professionele reinigingsfirma die precies weet welke de beste aanpak is, ofwel probeer je het zelf met één van de volgende methodes.

Shamponeren

Shamponeren is een van de oudste reinigingsmethodes. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een éénschijfmachine met aan de onderkant een roterende borstel. Door gaatjes in de borstel wordt shampoo in het tapijt gespoten. Het schuim wordt door de sterke rotatie gevormd. De shampoo wordt met een waterzuiger uit het tapijt gezogen. Na droging moet je stofzuigen om de resterende gedroogde stoffen te verwijderen.

Voordelen: De methode is vrij algemeen bekend en je krijgt een vrij goed resultaat onmiddellijk na reiniging.

Nadelen: Deze vorm van reiniging blijft oppervlakkig. Shampooresten versnellen de vervuiling na de reinigingsbeurt.

Poederreiniging

Met een borstelmachine wordt een in oplosmiddel gedrenkt poeder in het tapijt gewerkt. Na verdamping van het oplosmiddel wordt het poeder samen met de vuilresten met de machine weer opgezogen. Voordelen: Het tapijt is snel weer droog en geeft geen krimp. Nadelen: Deze reiniging blijft oppervlakkig en is minder geschikt voor bleke kleuren. Je kunt last hebben van geurhinder. Ondeskundige aanwending (te nat maken, te weinig naspoelen) zal nieuwe vervuiling bevorderen.

Injectie-extractiemethode

Met een machine wordt je tapijt doordrenkt van een reinigingsoplossing. Onmiddellijk daarna wordt het middel samen met het vuil weer opgezogen. Belangrijk is dat het mondstuk waarmee je de oplossing op het tapijt sproeit, ervoor zorgt dat de oplossing op een kleine oppervlakte wordt geconcentreerd.

Voordelen: De reiniging is zeer grondig, zelfs bij hoogpolige tapijtkwaliteiten.

Nadelen: Het tapijt moet lang drogen. Er bestaat een risico dat je tapijt krimpt. Ondeskundige aanwending (te nat maken, te weinig naspoelen) zal ook hier de hervervuiling bevorderen.

Vuilwerende behandelingen

Vuilafstotende behandelingen verbeteren het gebruiksgemak, maar zijn zeker geen reden om dagelijks en grondig onderhoud te verwaarlozen.

Machines om tapijten te reinigen kan je huren. Je vindt de verhuurbedrijven in de Gele Gids.

Info:www.tapijtinfo.be