Wereldkookboek voor kinderen

‘Lekker anders’ is het nieuwe kookboek van Kolet Janssen, uitgebracht bij het Davidsfonds in Leuven. Het boekje staat vol met eenvoudige recepten uit tien verschillende landen. Ideaal voor ouders die hun kinderen tijdens de vakantie op een creatieve manier willen bezighouden. Bij ieder recept hoort een kort reisverhaal dat de kinderen kunnen doornemen als ze hun buikje hebben vol gegeten.

BR>

«Als ik vroeger als kind met mijn ouders op vakantie ging, deden we vaak aan huizenruil,» vertelt schrijfster Kolet Janssen.«We gingen in die huizen telkens op zoek naar een versleten kookboek. Daaruit pikten we de vuilste bladzijde en dat was meestal het lekkerste recept. Daaruit is het idee van ‘Lekker Anders’ ontstaan.»

Voor ze het boekje uitbracht, heeft mevrouw Janssen alle receptjes uitgeprobeerd samen met haar eigen kinderen en die van de buren. «Ik heb achteraf nog een paar aanpassingen moeten doen, want niemand lustte het recept uit Duitsland. Er waren ook een aantal dingen die ik vanzelfsprekend vond, maar die ik voor de kinderen toch nog even moest uitleggen, zoals het bruinen van een ui. Kinderen weten niet dat die ui niet zwart mag worden.»

Kolet Janssen schrijft allerlei boeken voor kinderen. Onlangs bracht ze ‘Waarom?’ op de markt, een boekje waarin ze vragen van kinderen tussen acht en twaalf jaar beantwoordt. «Ik had in verschillende tijdschriften een oproep gedaan naar kinderen van die leeftijd. Het was onvoorstelbaar hoeveel vragen ik heb ontvangen. Vragen als:‘Kan mijn huisdier denken?’ of ‘Waarom hebben mensen wangen?’ Kinderen van die leeftijd zijn in allerlei dingen geïnteresseerd en zitten soms met heel ingewikkelde vragen. Ik heb geprobeerd ze allemaal zo eenvoudig mogelijk te beantwoorden.»

‘Lekker Anders, Recepten en verhalen van op reis’ van Kolet Janssen is uitgegeven bij het Davidsfonds in Leuven.