Ronde van Nederland: Pena grijpt de macht

Victor Hugo Pena (US Postal) heet het wild waarop zaterdag in Nederlands Limburg door de wielrenners van Rabobank gejaagd moet worden. De Colombiaan maakte in de Tour indruk als helper van Lance Armstrong en won donderdag in Almelo de individuele tijdrit in de Ronde van Nederland met de kleinst mogelijk voorsprong op de Duitser Robert Bartko.

Belga

De beloning was de leiderstrui die eerder op de dag in de derde etappe, gewonnen door de Italiaan Alessandro Petacchi, nog met succes was verdedigd door Erik Zabel. De Duitser zit zaterdag wellicht al thuis. Vrijdag is het traditiegetrouw nog eenmaal sprintersbal.

Pena (28) was donderdag opgestaan met een duidelijk doel. "Ik had de ambitie vandaag deze rit te winnen. Het is misschien gek voor een Colombiaan maar mijn specialiteit is de vlakke tijdrit." Dat demonstreerde hij met een geslaagde machtsgreep op het 18,3 kilometer lange traject in en rond Almelo. De Duitse baanspecialist Bartko (1 seconde) en Rabo-Belg Marc Wauters (0:02) waren net iets langzamer.