IJzerbedevaart zonder Vlaams Blok

Print
Een met een Vlaamse Leeuw getooid heethoofd kijkt aan tegen een politiecordon. De 75ste IJzerbedevaart verliep gisteren in Diksmuide vrijwel incidentloos, al was er wel wat machtsvertoon nodig om een aantal heethoofden van de 'Werkgroep radicalisering', wier "alternatieve bedevaart" door de rechtbank verboden was, van de bedevaartweide te houden.
BR> De bedevaart zelf haalde nog 5.000 deelnemers, onder wie meer politici dan gewoonlijk. Het was jaren geleden dat er nog zoveel democratische partijen vertegenwoordigd waren op de bedevaartweide in Diksmuide, en in elke partijdelegatie was er ten minste één ex-Volksunie'er present.
Voor CD&V was voorzitter Stefaan De Clerck er, samen met Johan Sauwens, Luc Van den Brande, Eric Van Rompuy, Mia De Schamphelaere en Brigitte Grouwels. Bij de N-VA werd voorzitter Geert Bourgeois vergezeld door Frieda Brepoels, Danny Pieters, Chris Van Dijck en Kris Vandenbroecke. Voor Spirit waren er vader Vic en zoon Bert Anciaux, Hugo Schiltz, Dirk De Cock en Vlaams minister Paul Van Grembergen. En met Europarlementslid Bart Staes en Vlaams volksvertegenwoordiger Jo Vermeulen was ook Agalev aanwezig.

Van het Vlaams Blok was er niemand op de bedevaartweide. De Blok-parlementsleden bleven weg uit protest omdat de 'alternatieve manifestatie' van hun geestesgenoten van de 'Werkgroep radicalisering' vrijdagavond op initiatief van het IJzerbedevaartcomité verboden was door de rechter. Ze waren wel aanwezig op de rechteroever van de IJzer, tegenover de bedevaartweide, met zo'n 400 geestesgenoten.

Even leek het erop dat er herrie zou komen, toen een tweehonderdtal heethoofden naar de toegang tot de bedevaartweide drumden. Maar ze werden tegengehouden door een cordon van de federale politie, en beperkten zich daarna tot het uitjouwen van Comitévoorzitter Lionel Vandenberghe.
Volgens het secretariaat van de IJzerbedevaart waren er zondag zo'n 7.000 tot 8.000 bedevaarders. De politie schatte hun aantal op 5.000. Dat is minder dan vorig jaar, ondanks de oproep van comitévoorzitter Lionel Vandenberghe om massaal naar de herdenking te komen. Aan die oproep hadden blijkbaar alleen de politici een gevolg gegeven.