"Chimpansees overleefden lang geleden HIV-epidemie"

Nederlandse onderzoekers hebben een mogelijke verklaring voor de vraag waarom chimpansees resistent zijn tegen HIV, het virus dat aids kan veroorzaken. Ze zoeken de verklaring in een mogelijke epidemie die zich ongeveer twee miljoen jaar geleden moet hebben voorgedaan.

Belga

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke blad New Scientist. Het onderzoek is onder meer van belang voor de ontwikkeling van vaccins tegen aids.

De onderzoekers hielden zich bezig met de genetische systemen van de mens en van chimpansees. Die van chimpansees tonen veel meer variatie dan die van de mens. Een uitzondering hierop vormen de genen de betrokken zijn bij de afweer van virussen. Een van de onderdelen van het onderzoek was het zoeken naar een verklaring voor dit verschil.

Een mogelijke uitleg zou kunnen zijn dat de chimpansees in het verleden zijn geveld door een virus, dat een voorloper zou kunnen zijn van HIV. Volgens een bepaalde berekening moet dat ongeveer twee miljoen jaar geleden zijn geweest.