Britten vinden dood Diana de gebeurtenis van de eeuw

Niet de Eerste of de Tweede Wereldoorlog, maar de dood van prinses Diana is de belangrijkste gebeurtenis van de afgelopen honderd jaar in Groot-Brittannië. Dat vindt een meerderheid van de Britten, zo blijkt uit een enquête van het televisiestation History Channel.

AP Ned

Tweeëntwintig procent van de meer dan duizend ondervraagden koos voor de dood van Diana in 1997 als belangrijkste gebeurtenis, 21 procent voor de oorlogsverklaring aan nazi-Duitsland in 1939.

De invoering van stemrecht voor vrouwen in 1918 kwam met vijftien procent van de stemmen op de derde plaats, het Noord-Ierse vredesakkoord van 1998 met negen procent op de vierde plaats. De historicus Nick Barratt, adviseur van History Channel, vindt de resultaten verrassend en wijst op het belang van persoonlijke ervaring voor het historisch besef. "De betekenis die mensen toekennen aan historische gebeurtenissen wordt sterk beïnvloed door hun eigen ervaring van die gebeurtenissen."

Op de vraag wat de belangrijkste gebeurtenis is die de afgelopen eeuw in de hele wereld heeft plaatsgevonden, noemde 41 procent de aanslagen van 11 september. Negentien procent koos voor de atoombom op Hiroshima in 1945, elf procent voor de val van de Berlijnse Muur in 1989.