Nigeriaanse regering tegen islamitisch stenigen

De Nigeriaanse regering is "volkomen tegen" de uitspraak van een islamitische rechtbank dat de 30-jarige Amina Lawal door steniging ter dood moet worden gebracht wegens seksueel contact buiten het huwelijk. Juristen van de regering zullen Lawals advocaten bijstaan, zei minister van justitie Kanu Agabi donderdag.

AP Ned

Lawals advocaten zijn na het vonnis van maandag in beroep gegaan bij een hogere islamitische rechtbank. Daarna is nog een beroep mogelijk bij het hooggerechtshof. Dat zou leiden tot een confrontatie tussen constitutionele en religieuze gezagsdragers. Als het hooggerechtshof Lawal zou vrijspreken, kunnen islamitische rechtbanken in de toekomst geen vergelijkbare vonnissen meer uitspreken.

Nigeria is diep verdeeld over de invoering van de islamitische wet, oftewel de sharia, die onder meer bepaalt dat dieven de hand wordt afgehakt en overspel wordt bestraft met de dood. De voornamelijk door moslims bevolkte deelstaten voerden de sharia in 1999 in, hetgeen leidde tot botsingen met de christelijke minderheid waarbij honderden doden vielen.

Het vonnis van maandag leidde tot internationale verontwaardiging. "De wereld moet begrijpen dat deze regering mensenrechten hoog in het vaandel heeft", zei minister Agabi. "We willen graag voldoen aan de internationale standaarden. Het gaat even duren voor het zover is, maar we zijn vastbesloten."