46.000 horecazaken krijgen enquêteformulier

Zesenveertigduizend horecazaken ontvangen deze week een enquêteformulier in verband met de problemen in de sector. Die zorgen en pijnpunten komen aan bod op een Staten-Generaal die KMO-minister Rik Daems (VLD) woensdag 18 september houdt. Deze moet leiden tot een prioriteitenlijst van de sector en de minister.

Belga

De rendabiliteit van de Belgische horecazaken vormt een probleem. "Het verloop blijft te groot. Ons land telt zowat 56.000 hotels, restaurants en cafés. Jaarlijks zijn er tussen 2 en 3 procent faillissementen en stopzettingen", schetst Luc De Bauw, secretaris-generaal van HO.RE.CA. Vlaanderen en Brussel.

De sector zelf heeft zijn eisenpakket al op papier. "Vooreerst het verlagen van de BTW-voet van 21 naar 6 procent, naar het niveau van de buurlanden. Het opnieuw volledig aftrekbaar maken van restaurantkosten voor bedrijven." Sinds 1989 is die aftrekbaarheid teruggebracht tot 50 procent. Verder eist de sector flexibele arbeidsvoorwaarden en duidelijke maatregelen tegen oneerlijke concurrentie, somt De Bauw op. "Deloyale concurrentie van interne bedrijfsrestaurants die goedkope maaltijden aanbieden en van sportclubs en kantines die op haast continue basis horeca-activiteiten organiseren".