Man zijn kan schadelijk zijn voor de gezondheid

Een man zijn kan schadelijk voor de gezondheid zijn, zo blijkt uit een in het vakblad New Scientist verschenen wetenschappelijke studie. Lang na de gevaarlijke excessen uit de jeugd, lopen mannen meer risico om vroegtijdig te sterven dan vrouwen.

Belga

De studie spitste zich op twintig landen toe. Zij toonde voor het eerst aan dat het risico op vroegtijdig sterven groter is bij mannen, ongeacht hun leeftijd. In de VS bijvoorbeeld liepen in 1998 mannen in de vijftig twee keer meer risico om dood te gaan dan hun leeftijdgenoten van de andere sekse. Het risico bleef groter voor mannen van 80 en ouder.

Het verschil in overlijdensstatistieken is zoals verwacht het meest extreem tussen de seksen in de leeftijd van 20 tot 24 jaar. In deze categorie sterven er drie keer meer mannen dan vrouwen.

De gegevens voor de VS klopten ook voor uiteenlopende landen als Ierland, Australië, Rusland, Singapore en El Salvador. Het tweede grootste verschil tussen mannen en vrouwen treedt op wanneer zij de zestig hebben bereikt. Mannen sterven dan 1,68 keer sneller dan vrouwer, voornamelijk door ziektes.

De onderzoekers suggereren dat verbetering in de openbare gezondheidszorg vrouwen meer ten goede is gekomen dan mannen. Nu overlijden er bijvoorbeeld veel minder relatief jonge vrouwen wanneer zij een kind ter wereld brengen. Ook technologische vooruitgang kan gevaarlijker zijn voor mannen dan vrouwen. Zij hebben meer dan vrouwen de beschikking over krachtiger wapens en snellere auto's.