Eilandbewoners geven vingerafdrukken na eerste moord in 150 jaar

In de hoop de eerste moord in 150 jaar op Norfolk Island op te lossen, is de Australische politie maandag begonnen de vingerafdrukken te nemen van alle volwassenen van dit kleine vakantie-eiland in de Stille Oceaan.

AP Ned

De 29-jarige Janelle Patton, een hotelemployee, werd 31 maart doodgestoken en in plastic gewikkeld aangetroffen bij een schilderachtige waterval. De politie zegt enkele verdachten op het oog te hebben, maar pas na vingerafdrukken voldoende bewijs te hebben om iemand te kunnen arresteren.

Bewoners van het eiland, een vakantieparadijs met witte stranden, woeste natuur en een interessante geschiedenis op zo'n 1.600 kilometer ten oosten van Sydney, zijn geschokt door de moord. "Norfolk lijkt op Australië tien tot vijftien jaar terug, je doet je huis en je auto niet op slot en vrouwen voelen zich een stuk zekerder hier", zei Brian Purss, die met andere eilanders in de rij stond om zijn vingerafdruk te geven. Meer dan 1.600 van de 2.100 bewoners en zo'n 680 toeristen die ten tijde van de moord op het eiland waren is gevraagd vinger- en handafdrukken te geven.

Het eiland van zo'n twintig vierkante kilometer werd in 1774 door de Britse kapitein James Cook ontdekt. Tot 1855 was het een Australisch gevangeniseiland en daarna werd het vlekje land in de oceaan het domein van de nabestaanden van de muiters van het Britse oorlogsschip HMS Bounty en hun Polynesische vrouwen. Tegenwoordig stamt nog zo'n 35 procent van de eilanders af van de nazaten van de muiters, die op het eiland ook een eigen dialect introduceerden: een mengeling van 18e eeuws Engels en Polynesisch. Sinds de sluiting van de gevangenis is er op het eiland geen moord meer gepleegd.