Ikea-stichter geeft duidelijkheid over opvolging

Ingvar Kamprad, de 76-jarige stichter van de Zweedse meubelgigant Ikea, zegt in een interview met de Britse krant Financial Times dat zijn drie zonen hem binnenkort zullen opvolgen. Een interview met de steenrijke Zweed is zeldzaam. Er werden al een tijd vragen gesteld over diens opvolging.

Belga

Ikea is één van de grootste en meest succesvolle meubelleveranciers ter wereld. De groep heeft vestigingen in 22 landen en telt ongeveer 140 winkels, waarvan 4 in België. Er werken zo'n 70.000 mensen. De waarde van het imperium wordt geschat op 25 miljard euro.

De job van voorzitter van de Nederlandse stichting is voorbestemd voor de oudste zoon, Peter Kamprad. Die post wordt al sinds 1975 door Ingvar Kamprad bezet en geldt algemeen als de belangrijkste binnen de groep.

Al gaf vader toe dat er misschien wat druk zal moeten worden uitgeoefend. "Peter heeft zoveel te doen", luidde het in de Financial Times. Jonas, de tweede zoon, stemde al toe om de leiding over het productengamma op zich te nemen. Voor nummer drie, de 33-jarige Matthias, bestaan er nog geen vastomlijnde plannen. Zijn vader ziet in hem een mogelijke opvolger van Anders Dahlvig, de huidige voorzitter.

De drie zonen hebben de zware opdracht om het aantal Ikea-winkels de volgende tien jaar "minstens te verdubbelen", aldus Kamprad. De expansie moet vooral gericht zijn op de bestaande markten, met de nadruk op Rusland en China. Nieuwe landen zijn Portugal en Japan, waar Ikea nog geen winkels heeft.

Dit jaar zal de groep haar doelstelling van 10 procent omzetgroei niet halen, gaf de stichter nog toe.