Vorsers ontdekten riffen van methaanvretende bacteriën

Duitse wetenschappers hebben in de Zwarte Zee tot vier meter hoge riffen ontdekt van methaan vretende bacteriën, zo staat in de jongste uitgave van het wetenschappelijke vakblad Science.

Belga

BR>

Verrassend is dat de diertjes in zuurstofarm water woekeren. De riffen zijn volgens Walter Michaelis en collega's van de universiteit van Hamburg het eerste levende bewijs dat organische materie in de loop der geschiedenis ook zonder zuurstof en plantaardige biomassa is ontstaan en zich heeft afgezet.

De ontdekking draagt volgens de wetenschappers wezenlijk bij tot de kennis van de vroege ontstaansgeschiedenis van onze planeet en haar biosfeer. Meer bepaald is het een aanwijzing hoe grote delen van de oeroceaan eruit kunnen hebben gezien, toen zuurstof nog het enige sporenelement in de atmosfeer was.

Totnogtoe namen wetenschapsmensen aan dat methaan consumerende levensvormen enkel in een zuurstofrijke omgeving kunnen gedijen. De zoektocht naar micro-organismen die dit tegenspraken heeft meer dan dertig jaar geduurd.