Medicijn tegen leukemie geeft haarkleur terug

Een nieuw middel tegen leukemie blijkt een verrassend neveneffect te hebben: sommige grijsharige patiënten krijgen er hun oorspronkelijke haarkleur door terug. De kans dat er nu een haarkleurmiddel uit wordt gefabriceerd is echter gering. De stof, imatinib mesilaat, kan als vergif werken op lever en bloed en de bijwerking deed zich bij slechts één op de tien grijsharigen voor.

AP Ned

BR>

Franse kankeronderzoekers melden het merkwaardige effect in een brief aan de redactie in de donderdag uitgekomen editie van de New England Journal of Medicine. Zij dienden in het kader van een proef imatinib mesilaat toe aan 133 leukemiepatiënten. Na twee maanden bleken sommige grijsharige patiënten hun oorspronkelijke haarkleur terug te krijgen. Onderzoeker François-Xavier Mahon, van de universiteit van Bordeaux, zei dat het effect des te verrassender is, omdat uitschakeling van het gen dat door imatinib mesilaat wordt aangepakt juist geacht wordt het haar grijzer te maken.

Imatinib mesilaat behoort tot een serie nieuwe medicijnen die kankercellen doden zonder normale cellen aan te tasten. Het middel is vorig jaar in Amerika vrijgegeven voor de behandeling van chronische myeloïde leukemie, een zeldzame vorm van bloedkanker. Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Novartis, dat imatinib mesilaat op de markt brengt onder de naam Glivec, zei wel eerder gehoord te hebben over de merkwaardige bijwerking, maar er verder geen onderzoek aan te spenderen.