Australiërs zetten Einsteins E=mc2 op losse schroeven

Australische wetenschappers beweren te kunnen bewijzen dat de snelheid van het licht niet constant is. Als hun bewering klopt, zet ze de bijna honderd jaar oude relativiteitstheorie van Albert Einstein op losse schroeven. Einstein ging ervan uit dat licht zich altijd verplaatst met een snelheid van 300.000 kilometer per seconde. Dat uitgangspunt is de basis voor zijn vergelijking E=mc2.

Belga

BR>

Waarnemingen aan de rand van het tot nu toe bekend heelal hebben een team van wetenschappers aan het denken gezet. Astronoom John Webb van de Universiteit van New South Wales deed de waarnemingen. Hij kon geen verklaring vinden voor het gedrag van het licht van 12 miljard jaar oude quasars.

Kosmoloog Paul Davies van de Macquarie universiteit in Sydney nam de uitdaging aan om te bewijzen dat het licht van de quasars zich volgens Einsteins wet gedroeg. Hij kon dat niet. Dat zou betekenen dat de snelheid van het licht kan variëren. Maar de beroemde wetenschapper voegde eraan toe dat het heel erg moeilijk is een wiskundig schema te vinden waarin een verandering van de lichtsnelheid past.