Noodweer in Europa: dodental loopt op tot 70

Het noodweer dat eind vorige week in grote gedeelten van Midden- en Oost-Europa overstromingen veroorzaakte, heeft ook maandag nieuwe slachtoffers geëist. Aan de Russische Zwarte-Zeekust werd het stoffelijk overschot van nog eens drie mensen gevonden, waarmee het dodencijfer daar kwam op 58.

AP Ned

In Duitsland vielen twee verkeersdoden. In Oostenrijk, waar nieuwe gebieden onder water kwamen te staan, vond een brandweerman de dood. Het totale dodencijfer van het noodweer liep op tot zeventig.

Het gebied langs de Russische Zwarte-Zeekust werd vorige week getroffen door een vloedgolf uit de bergen, die huizen, voertuigen en mensen met zich mee naar zee sleurde. Grote kranen waren maandag bezig autowrakken en ander materiaal uit zee op te vissen.

Oostenrijk meldde zijn eerste dodelijke slachtoffer van het noodweer. In de stad Mariapfarr in de provincie Salzburg verdronk een brandweerman, doordat hij werd meegesleurd door het water van een buiten de oevers getreden rivier. De Oostenrijkse autoriteiten zetten helikopters in om mensen van daken van ondergelopen woningen op te pikken, onder meer in de stad Linz. De nationale autowegen in Tirol waren voor alle verkeer gesloten.