Rumsfeld wil overal naar al-Qaeda zoeken

De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld zoekt mogelijkheden om zijn speciale strijdkrachten ook buiten Afghanistan naar al-Qaeda-aanhangers te laten zoeken. Rumsfeld bekijkt momenteel plannen die de inzet van Amerikaanse strijdkrachten ook mogelijk maken in landen waarmee de VS geen conflict hebben. In sommige gevallen zou de betrokken regering er niet eens over worden geïnformeerd.

Belga

Critici stellen dat dit soort operaties voorbehouden is aan de CIA, en dan uitsluitend onder zeer strenge, wettelijke voorwaarden. Voorgaande Amerikaanse regeringen maakten veelal een duidelijk onderscheid tussen militaire operaties van de speciale strijdkrachten 'special forces' en missies die de CIA uitvoerde. Maar die grens lijkt te vervagen nu binnen de VS justitie, inlichtingendiensten en leger de handen ineen hebben geslagen in de strijd tegen het terrorisme.

"We zijn in oorlog met al-Qaeda", aldus een hoge defensiefunctionaris in The New York Times. "Als we een vijandelijke strijder vinden, dan moeten we in staat kunnen zijn met militaire macht ook militaire actie te ondernemen". De krant benadrukt wel dat er nog geen definitieve plannen bestaan en dat de voorstellen nog niet op het bureau van president Bush liggen.