Ierse politie vindt Rubens terug

De Ierse politie heeft een Rubens teruggevonden die deel uitmaakte van 18 schilderijen die in 1986 werden geroofd. Die kunstroof was een van belangrijkste in Ierland, aldus de politie woensdag. Het doek, 'Hoofd van een Man', dateert uit 1615.

BR>

"Het doek werd teruggevonden in het noorden van Dublin, dankzij informatie verzameld door de eenheid gespecialiseerd in kunstwerken en antiek die werd toegevoegd aan het Nationaal Bureau voor Misdaadonderzoek", bevestigde een politiewoordvoerder.

Het werk maakte deel uit van de collectie van de schatrijke Zuid-Afrikaanse diamantair Alfred Beit en werd ontvreemd in zijn residentie in Russborough, in het zuiden van Dublin. Sinds 1974 zijn er in totaal drie diefstallen geweest in zijn woning.

Van de 18 doeken die in 1986 werden gestolen, zijn er slechts twee nooit teruggevonden. De kunstroof in 1986 was het werk van Martin Cahill, die wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste Ierse criminelen en gekend is als 'de generaal'. Martin Cahill werd gedood vlakbij zijn woning in Dublin in 1994 door een man die volgens de politie lid was van het Iers Republikeinse Leger (IRA).