Zandwinning kan weer starten in Vulex-plas

De eigenaar van de Vulex-grindplas in Lanklaar gaat nog deze maand opnieuw beginnen met de zandwinning in de plas. Dat zijn de gemeente Dilsen- Stokkem en de eigenaars overeengekomen. Vorige week kwam een 24-jarige Maasmechelaar om het leven bij een ongeval met een jetski op de plas.

BR>

Burgemeester Lydia Peeters van Dilsen-Stokkem, afgevaardigden van de gemeente en de eigenaars van de grindplas hadden afgelopen maandag een vergadering. «De eigenaars hebben een bouwvergunning om zand te winnen uit te plas.

Maar dan moet het snel gebeuren, anders is de termijn van de vergunning verstreken.Als bijkomende eis moeten later de oevers worden afgewerkt en het gebied worden gesaneerd, » verduidelijkt de burgemeester. Wanneer er opnieuw zand wordt gewonnen in de plas, wordt ook de Hoeveweg verlegd. Deze straat loopt momenteel langs de plas. Zolang er winningswerken bezig zijn op de plas, kunnen er ook geen watersportrecreanten meer terecht.

«We gaan de weg voor een stuk afsluiten en er enkel het verkeer bestemd voor Vulex, LRM en Scottish & Newcastle toelaten. Dan kan niemand meer tot bij de grindplas rijden, » aldus de burgemeester. Na contact met jetskiverenigingen heeft de gemeente Dilsen-Stokkem ook besloten om iets te ondernemen tegen het illegaal jetskiën.«We gaan - in overleg met de dienst voor de scheepvaart - een oplossing zoeken. De jetskiërs hebben ook het recht om hun sport legaal te kunnen beoefenen.»