Groot onderzoek na eerste moord in 150 jaar

In een poging een moord op te lossen die een eind maakte aan 150 jaar vredige rust op het Australische eiland Norfolk wil de politie alle 1.800 eilandbewoners en de 680 Australische en Nieuw-Zeelandse toeristen die ten tijde van de moord op het eiland waren vingerafdrukken afnemen.

AP

BR>

De 29-jarige Janelle Patton werd op 5 maart dood aangetroffen bij een waterval. Zij bleek doodgestoken. Patton was afkomstig uit Sydney, maar woonde al tweeëneenhalf jaar op Norfolk, waar zij in een restaurant werkte.

Een politiewoordvoerder zei dat alle bewoners en toeristen tussen de 15 en 70 jaar een brief hadden gekregen met het verzoek hun vingerafdruk te laten nemen "ter vergelijking en eliminering". De politie zei een aantal mogelijke verdachten te hebben geïdentificeerd.

De ouders van Patton, die daags voor de moord op het eiland aankwamen om hun dochter te bezoeken, deden donderdag een beroep op de bewoners om aan het verzoek van de politie gehoor te geven.

Norfolk Island, een eilandje van 34 vierkante kilometer tussen Australië en Nieuw-Zeeland, was ooit een van Australië's beruchtste strafkolonies, maar die werd in 1855 gesloten. Naderhand vestigden zich nazaten van de muiters van de Bounty van het eiland Pitcairn op Norfolk. Sindsdien was er nooit meer een moord gepleegd.