Tanken nog altijd het goedkoopst in Luxemburg

Een tankbeurt is nog altijd het goedkoopst in Luxemburg, al wordt het "tankparadijs" dicht op de hielen gezeten door Spanje. België bekleedt een positie in het midden van het Europese peloton, zo blijkt uit een analyse van de brandstofprijzen door de automobilistenvereniging VAB.

Belga

BR>

Wie op reis vertrekt en wat geld wil sparen, doet er goed aan om zijn tankbeurten zorgvuldig te plannen. Het verschil tussen het goedkoopste en het duurste land schommelt per liter brandstof rond 50 eurocent. Voor een volle brandstoftank van 50 liter kan dat al gauw oplopen tot 25 euro of meer.

Een volle tank diesel kost in Groot-Brittannië bijvoorbeeld 59,00 euro. Dat is maar liefst 27,50 euro meer dan in Luxemburg, waar je 31,50 euro moet betalen. Dat is overigens respectievelijk 14,50 en 11 euro goedkoper dan Zwitserland en Italië. Ter vergelijking, in België betaal je 37,50 euro voor een volle tank diesel. Wie in Luxemburg tankt in plaats van België, bespaart dus 6 euro.

Voor 50 liter loodvrije brandstof betaal je in Luxemburg 38,50 euro. Meteen een verschil van 19 euro met Groot-Brittannië en Nederland. In België moet je voor een volle tank loodvrij 51 euro betalen. Ook hier dus een besparing van 11 euro voor wie in Luxemburg zijn wagen voltankt in plaats van in België.

Wie met vakantie vertrekt, doet er dus goed aan om zijn reisweg zorgvuldig te plannen, stelt VAB. Een vakantie in Spanje kan wat goedkoper worden als er vooral in Luxemburg en Spanje getankt wordt. VAB stelt daarom voor om de wagen in Luxemburg vol te gooien, en in Frankrijk enkel voldoende bij te vullen om tot in Spanje te geraken. Daar kan de tank dan weer volledig gevuld worden. VAB wijst er ook op dat tanken langs de autosnelweg meestal duurder is dan in een tankstation dat wat verder gelegen is. En aan de landsgrenzen kan men vaak profiteren van de prijzenslag tussen de verschillende landen.