ECB: pessimistisch over economisch herstel

De Europese Centrale Bank (ECB) is iets pessimistischer over het economisch herstel in de eurozone. In haar maandelijks rapport voor augustus luidde het dat het economisch herstel zich zal doorzetten, maar dat de omvang van het herstel zeer onzeker is, gezien de recente onrust op de financiële markten. Over de inflatie liet de ECB zich optimistisch uit.

Belga

BR>

De waarschuwing van de Europese Centrale Bank komen niet als een verrassing. Zo daalde het Europese consumentenvertrouwen in juli, waardoor belangrijke aankopen meer worden uitgesteld. Het vertrouwen van de bedrijfsleiders daalde eveneens. Het herstel van de grootste economie in Europa, Duitsland, stagneert: industriële orders kenden in juni de sterkste daling sinds de terreuraanslagen van 11 september en ook de werkloosheid steeg de voorbije maand naar het hoogste niveau in drie jaar.

Het rentetarief zal volgens de ECB de komende maanden onveranderd blijven. Zo is het gevaar van inflatie, onder meer door een zwakkere dollar, geweken. De voorbije week liet de Centrale Bank het belangrijkste rentetarief onveranderd op 3,25 pct.