De Belg spaart iets meer

De Belg heeft vorig jaar een ietsje meer van zijn inkomen aan de kant gelegd als appeltje voor de dorst. Dat blijkt uit recente cijfers van de Belgische Vereniging van Banken. De spaarquote van de Belg - dat is het deel van het beschikbaar inkomen dat wordt gespaard - bedroeg vorig jaar 14,4%. Een jaar eerder lag de spaarquote nog op 14,1%. In het algemeen wordt een hoger spaargedrag toegeschreven aan een toenemend gevoel van onzekerheid over de eigen financiële situatie.

BR>

De Belgen blijven met hun spaarquote alleszins in de wereldkopgroep. Volgens de jongste ramingen kunnen enkel de Fransen een hogere spaarquote voorleggen (16,3%). Derde staat Japan met een spaarquote van 11,7%, gevolgd door Duitsland (10,2), Nederland (10,1) en Italië (9,7). Helemaal onderaan bengelen de Amerikanen met een spaarquote van...0,0%.

Toch moeten de cijfers met enige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. Voor koplopers Frankrijk en België worden ook de afbetalingen van bouwleningen als een vorm van sparen meegeteld. Dat is dan weer niet het geval voor Japan en Duitsland. Voor Nederland wordt de verplichte betalingen voor het pensioenfonds evenmin meegerekend. Maar desondanks blijft het opvallend hoe de spaarquote in de VS tot nul is herleid. Volgens de woordvoerster van de Belgische Vereniging van Banken heeft dat te maken met het feit dat de gemiddelde Amerikaan zijn centen vooral op de beurs belegt.