Jordanië sluit kantoor Al-Jazeera na kritiek op koningshuis

De Jordaanse regering heeft woensdag het kantoor van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera in Amman laten sluiten omdat de zender zich aan opruiing zou hebben schuldig gemaakt. Amman reageert daarmee op een uitzending van dinsdag, waarin een in de Verenigde Staten woonachtige Palestijnse hoogleraar kritiek leverde op de in 1999 overleden Jordaanse koning Hussein en diens grootvader, koning Abdullah I.

AP Ned

BR>

Hoogleraar Assad Abu Khalil zei in de talkshow De andere richting dat Jordanië nog voor het in 1994 een vredesverdrag met Israël sloot er pro-Israëlische standpunten op na hield. Bovendien zei hij dat koning Hussein samenwerkte met de Amerikaanse inlichtingendienst.

Het is niet voor het eerst dat een uitzending van Al-Jazeera tot controverse leidt. De progressieve en kritische benadering van de zender is al meer Arabische regeringen in het verkeerde keelgat geschoten. Redacteur Saeed al-Shouri noemde het besluit van de Jordaanse regering om het kantoor te sluiten en de medewerkers van de zender hun perskaart af te nemen ongegrond. De redacteur in Qatar, waar de satellietzender is gevestigd, wees erop dat het een gast was die de kritiek uitte, niet een van de medewerkers van de zender.