Gemiddelde temperatuur noordelijk halfrond hoger

De gemiddelde temperatuur op het noordelijk halfrond heeft de eerste helft van dit jaar een recordhoogte bereikt. Het werd ruim een graad warmer dan de gemiddelde temperatuur in de afgelopen 143 jaar. Dat meldt het persbureau Kyodo vrijdag op basis van een bericht van de Britse Meteorologische Dienst.

Belga

In de gemiddelde temperatuur zijn de gegevens verwerkt van zowel het land als de zee. De meteorologische dienst kan daarom geen exacte cijfers geven. In de hele wereld kwam het eerste halfjaar van 2002 op de tweede plaats na de gemiddelde temperatuur van 1998. Die was opgedreven door het natuurverschijnsel El Niño.

Waarschijnlijk komt de gemiddelde temperatuur voor het hele jaar voor het noordelijk en zuidelijk halfrond samen boven die van vorig jaar uit, zo verwacht het Met Office. Mogelijk wordt ook het record van 1998 verbroken.

In heel Europa is het aantal temperatuurpieken door het hele jaar heen de afgelopen jaren veel groter geweest dan daarvoor, zo blijkt uit onderzoek over de periode 1946-2001. Het aantal dagen dat het in Europa veel warmer werd dan normaal, is flink toegenomen. Er is een duidelijke trend van meer warme pieken dan vijftig jaar geleden.

De gemiddeldenrecords in de eerste zes maanden van dit jaar zijn een bewijs van de opwarming van de aarde, zegt het Nederlandse KNMI. Deze opwarming wordt wereldwijd steeds duidelijker. Sinds 1975/1976 is de temperatuur op aarde gestegen, daarvoor lagen de gemiddelden in de wereld veel constanter.

Internationale wetenschappers zien de mens als voornaamste veroorzaker, het KNMI houdt het op een fifty-fifty verhouding tussen de mens en de schommelingen in het klimaat zoals die er altijd al zijn geweest.