Verborgen kanalen van heet gas en donkere materie doorkruisen kosmos

Astronomen hebben in de kosmos delen van een gigantisch netwerk van gas en donkere materie ontdekt, zo heeft de NASA donderdag bekendgemaakt. De onlinedienst van het Duitse magazine Der Spiegel spreekt van verborgen kanalen of straten in het universum.

Belga

Optische telescopen kunnen het grootste deel van het heelal niet ontsluieren. Vorsers hebben berekend dat zowat tachtig procent van alle materie niet waar te nemen is, niet alleen donkere maar ook "normale" materie. Na de Oerknal is slechts twintig procent van de totale massa onder invloed van zwaartekracht tot sterrenstelsels en sterrenhopen gaan samenklitten.

Het heelal is aldus met een gigantisch maar slecht verlicht wegennet vergelijkbaar dat slechts op bepaalde plaatsen langs de wegen en kruispunten helder genoeg is, met name daar waar de sterrenstelsels zich bevinden. Maar astronomen zijn er nu met de Amerikaanse röntgentelescoop Chandra in geslaagd door te dringen in totnogtoe verborgen gebieden van de kosmos.

Niet minder dan vier vorsersteams hebben met de kijker, na ultraviolette waarnemingen van koelere gassen, reusachtige kanalen van heet gas en donkere materie gevonden. De gassen kunnen 300.000 tot 5 miljoen graden Celsius heet zijn. De gascomponent van die kanalen alleen al bevat meer materie dan alle sterren in het heelal.

Vorsers hadden op grond van de theorie van de Oerknal en observaties van het heelal op jonge leeftijd al vermoedens over het bestaan van deze gassen. Maar ze bleven totnogtoe voor het speurende oog van de mensheid verborgen.

De hete gassen kunnen leiden tot de tracering van de nog meer massieve component van donkere materie, en mogelijk zelfs tot het in kaart brengen van de verdeling van die materie over de kosmos, mogelijk zelfs aangevuld met het begrijpen van zijn origine, zegt de NASA.

Op

is via een computeranimatie in real player te zien hoe gravitatie aan de basis ligt van het "straten-" of "kanalennetwerk".