Mourhit - Commissie stelt drie jaar schorsing voor

De anti-dopingcommissie van de Franstalige Belgische Atletieliga (LBFA) zal de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) vragen om atleet Mohammed Mourhit te schorsen voor een periode van drie jaar.

Belga

De commissie heeft donderdag geoordeeld dat Mourhit schuldig is aan dopinggebruik. De beslissing komt er na een urenlange beraadslaging nadat de atleet eerder op de avond gehoord werd door de commissie.

Mohammed Mourhit testte op 3 mei positief op het gebruik van EPO en een vochtafdrijvend middel, bij een controle buiten competitie, twee dagen voor de start van het WK halve marathon in Brussel. Ook de tegenexpertise bleek positief.

Mohammed Mourhit reageert woedend op de vraag van de anti-dopingcommissie. Mourhit kreeg het nieuws te horen van zijn advocaat Luc Deleu.

"Drie jaar? Ik begrijp het niet. Ik heb nooit furosemide (het vochtafdrijvend middel dat samen met EPO werd aangetroffen in het bloed en de urine van de atleet, nvdr) of iets anders gebruikt. Wat ik nog minder begrijp is waarom ik drie jaar krijg. Wanneer iemand schuldig is, wordt hij twee jaar geschorst. Dit is niet logisch", aldus een zwaar ontgoochelde Mohammed Mourhit. "Dit is een zware slag. Vandaag kregen we de uitslag van de eerste bloedanalyse van het laboratorium van Lausanne. Die bleek negatief. Dit is zeer bizar."

Het LBFA heeft de vraag tot schorsing voorgelegd aan de Internationale Atletiekfederatie (IAAF). Er bestaat geen twijfel over dat die de schorsing zal bekrachtigen. In dat geval trekt Mourhit naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne.

"Ik ben geen crimineel. Ik heb geen gevaarlijke producten genomen. Atletiek is mijn leven. Wat moet ik aanvangen als ik mijn sport niet meer mag beoefenen? Ik ga er voor vechten, ik heb niets te verliezen", besluit Mourhit.