Ronde vh Waalse Gewest - Beloning voor Erwin Thijs

Erwin Thijs heeft donderdag de vierde etappe in de Ronde van het Waalse Gewest gewonnen. De Palmans-Collstrop-renner liet in de slotkilometer acht medevluchters in de steek. Paolo Bettini (Mapei-Quick Step) behield zijn gele leiderstrui, maar ziet aan de vooravond van de slotrit wel zijn ploegmakker Daniele Nardello tot op vijf seconden naderen in de stand.

Belga

Voor Erwin Thijs was dit de eerste overwinning van het seizoen, waarin hij zich al meerdere keren onderscheidde. Maar de bijna 32-jarige Limburger had het geluk de voorbije maanden nog niet aan zijn zijde. Hij reed een schitterende Brabantse Pijl, zette in de Ronde van Vlaanderen een marathonontsnapping op met zijn streekgenoot Jan Kuyckx en bleef voorop tot in de buurt van de Muur van Geraardsbergen en reed in zijn eigen Bilzen ook een opgemerkte voorlaatste rit in de Ronde van België. Maar op een overwinning moest hij wachten tot in Nivelles. Vandaar de enorme ontlading bij het overschrijden van de aankomstlijn.

"Ik was al mee in de eerste ontsnapping van de dag, maar mocht toen niet meewerken omdat Luca Paolini een bedreiging vormde voor de tweede plaats van mijn ploegmakker Bjorn Leukemans", aldus Thijs. "Ook de tweede ontsnapte niet aan mijn aandacht, hoewel ik eerder van fiets had moeten verwisselen nadat iemand tegen mijn achterwiel was gereden. In die tweede ontsnapping kon ik me rustig laten meedrijven. In de finale maande Nardello me aan om zelf in het offensief te gaan, omdat hij gezien had dat de anderen kapot zaten", aldus Thijs.

"Op een kilometer van de streep heb ik dan toegeslagen. Ik liet me tien meter uitzakken uit ons groepje en sloeg toen uit volle macht en op de grootste versnelling toe. Ik heb niet meer omgekeken en ben gelukkig niet meer stilgevallen. Een mooie overwinning, die me stimuleert om van de resterende maanden van het seizoen nog wat te maken. Ik reed al een goed voorseizoen en wil nu ook nog een sterk najaar presteren."

Nico Eeckhout sprintte naar de tweede plaats, voor de Fransman Anthony Geslin en de Duitser Andreas Klier. Pas na enig rekenwerk werd duidelijk dat Paolo Bettini, de winnaar van de eerste rit in Seraing, nog steeds leider is. Hij begint vrijdag aan de laatste rit met vijf beklimmingen van de Mont Elza in de buurt van Flobecq met een voorsprong van vijf seconden op zijn ploegmakker Daniele Nardello. Met Frank Vandenbroucke gaat het ondertussen van dag tot dag beter. De vierde rit reed hij moeiteloos uit in de buik van het peloton.