Rusland moet van VS optreden tegen piraterij

Rusland moet strenger optreden tegen film- en muziekpiraterij. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Rusland donderdag gezegd tegen de Russische minister van pers en massamedia, Michail Lesin. Na China is Rusland de grootste producent van illegale cd's en dvd's ter wereld.

AP Ned

Rusland heeft herhaaldelijk beloofd op te treden tegen piraterij, maar de sector blijft groeien. Het stadsbestuur van Moskou heeft onlangs de grootste openluchtmarkt voor video- en audioproducten gesloten, maar niet veel later was de markt weer terug, in een voormalige televisiefabriek even verderop.

De VS vinden het "bijzonder verontrustend" dat de illegale cd's en dvd's veelal worden geproduceerd in fabrieken die eigendom zijn van de Russische staat. "Als Rusland niet effectief optreedt tegen schendingen van het intellectueel eigendom kan dat buitenlandse investeringen afschrikken en de ontwikkeling van de Russische entertainmentindustrie schade toebrengen",aldus de Amerikaanse ambassadeur Alexander Vershbow in een verklaring.