Nederlandse theatermakers blokkeren "Koterbus" van Villanella

De 'Koterbus', een project van theatergroep Villanella, kon donderdagnamiddag niet uitrijden in Antwerpen. Twee Nederlandse theatermakers, die de Antwerpse producent beschuldigen van plagiaat, hadden zich aan de bus vastgekluisterd. Volgens Villanella draait het geschil om de interpretatie van het begrip "co-auteursschap".

Belga

De 'Koterbus' is een bus met spiegels die door de stad rijdt. Door de spiegels zien de inzittenden de stad ondersteboven. Met dit kunstproject wil de Antwerpse theatergroep de mensen hun wijk en stad laten zien zoals ze deze nog nooit zagen. Het concept werd gebruikt tijdens Brugge 2002 Culturele Hoofdstad van Europa en kende een formidabel succes, aldus Leen Laconte, zakelijk leider van Villanella. Vanaf de eerste dag was de bus in Brugge volgeboekt voor alle tien voorstellingen.

Donderdag zou de bus voor de eerste keer in Antwerpen uitrijden in het kader van het project 'Hotel Idéal'. Maar omdat de Nederlanders Dries Verhoeven en Roos Van Geffen zich vastgebonden hadden aan de bus, die in de Offerandestraat staat, kon het project voorlopig niet van start gaan, zei Laconte.

Villanella bedacht de Koterbus in samenwerking met Verhoeven en Van Geffen, legde de zakelijk leider van Villanella uit. "Juridisch bestempelen we zoiets als co-auteursschap. Productiehuis en kunstenaar zijn op die manier samen eigenaar van het product", aldus Laconte.

Gezien het project in Brugge een succes was, wilde Villanella het ook gebruiken voor het Antwerpse project 'Hotel Idéal'. "We hebben de twee Nederlandse kunstenaars op de hoogte gebracht en alles klaar gemaakt om dat juridisch in orde te brengen. We voeren nu al drie dagen gesprekken met de twee, maar we zijn nog niet tot een oplossing gekomen. Zij beschouwen het idee blijkbaar als hun eigen idee, terwijl wij spreken van co-auteursschap en er dus van overtuigd zijn dat we het mogen gebruiken", aldus Laconte.

De inkomsten van het artistiek project lopen niet meteen gevaar, maar toch hoopt Villanella dat er snel een oplossing uit de bus komt. "Als het in Brugge een succes was, kan het in Antwerpen ook een succes worden. Dat is onze enige bekommernis", luidt het.