Commissie trekt 200 miljoen euro steun uit voor Mercosur-landen

De Europese Commissie trekt 200 miljoen euro steun uit voor Mercosur, de regionale vrijhandelszone van Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Dat heeft het dagelijkse bestuur van de EU vrijdag meegedeeld.

Belga

De fondsen gelden voor de periode 2002-2006 en gaan naar programma's op diverse gebieden: economische en sociale hervormingen in de betrokken landen, versterking van hun handelscapaciteit, ondersteuning van de regionale integratie en bescherming van het milieu.

De Mercosur-landen hebben momenteel af te rekenen met de gevolgen van de financiële crisis waaronder Argentinië sinds vorig jaar gebukt gaat. Maandag nog kwam de Braziliaans real in een vrije val terecht, wat de dag daarop ook zorgde voor een crisissfeer in buurland Uruguay.

De Commissie beschouwt de vrijdag vrijgemaakte steun als een teken van engagement en vertrouwen van de EU in de Mercosur-landen. "Versterkte integratie moet het voor Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay mogelijk maken om de moeilijke tijden te boven te komen", stelde Commissievoorzitter Romano Prodi.

Verdeeld per land kan Argentinië rekenen op 65,7 miljoen euro Europese steun. Brazilië krijgt 64 miljoen euro, Paraguay 51,7 miljoen, en Uruguay 18,6 miljoen.

De vier landen hopen dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook nog met hulp over de brug komt.