Jaarlijks tientallen valse MKZ-meldingen

In de Nederlandse provincie Drente heeft deze week een rund positief getest op mond- en klauwzeer. Maar zo goed als zeker gaat het om vals alarm. In Nederland duiken er jaarlijks een 50-tal "vals positieve" MKZ-gevallen op. In ons land gaat het om vijf 5 à tien gevallen.

Belga

Dieren die voor de export bestemd zijn, worden getest op de aanwezigheid van MKZ. Bij onze noorderburen blijken jaarlijks zo'n 50 testen in eerste instantie positief. Gemiddeld wordt er in Nederland wel elk week een boerderij (tijdelijk) geblokkeerd. Maar het blijkt telkens vals alarm te zijn (met uitzondering van de MKZ-crisis vorig jaar natuurlijk). Een positieve MKZ-test kan het gevolg zijn van fouten bij de test of de aanwezigheid van stoffen die lijken op het MKZ-virus.

Ook op een runderbedrijf in Nieuw-Schoonebeek (Drente) zou er geen sprake zijn van een besmettingshaard. "Noch het rund dat positief testte, noch de andere dieren vertonen MKZ-symptomen", verduidelijkt de woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Landbouw. Het bedrijf werd wel geblokkeerd. Het is wachten op het resultaat van een tweede test. Die zal waarschijnlijk volgende week bekend zijn. De dieren waren bestemd voor Polen.

In maart 2001 waaide het besmettelijke MKZ-virus van Groot-Brittannie ook naar Nederland over. Er werden 26 MKZ-haarden vastgesteld. Nederland vernietigde zo'n 280.000 dieren.

Ook in België zijn er af en toe "vals positieve" MKZ-testen. "Het gaat om een vijf à tien gevallen per jaar", zegt Frank Swartenbroux, dierenarts bij het Federaal Voedselagentschap (waar dierengezondheid onder valt). De bedrijven gaan eveneens voor korte tijd "op slot" tot definitieve testen hebben uitgewezen dat er niks aan de hand is.