Aziatische beurzen depressief van Wall Street

Aandelenkoersen op de beurzen in het Verre Oosten zijn vrijdag over een breed front gedaald. Alle indices verloren. De Nikkei-index van de beurs in Tokio ging het weekend in met 9709,66 punten en dat is een verlies van 83,85 punten ofwel 0,9 procent.

Belga

De Hang Seng-index van de beurs in Hongkong toonde zich met een verlies van bijna 2 procent flink aangeslagen en ook op de beursvloeren in Seoul en Sydney was pessimisme troef. De Zuid-Koreaanse Kospi sloot 1 procent lager en de All Ordinaries, die eerder deze week net een beetje leek op te krabbelen, verloor 0,7 procent.

De jongste economische data uit de Verenigde Staten waren hoofdreden voor de depressieve stemming in Azië. Wall Street leed donderdag fors verlies nadat de inkoopmanagersindex had aangegeven dat de verwerkende industrie in de VS nauwelijks nog groeit. Eerder bleek dat het consumentenvertrouwen in de VS taant.

Het bedrijfsleven in Azië zet veel af in Amerika. "Ik overdrijf niet met te beweren dat Japan volledig afhankelijk is van het herstel in de VS. Het is dus geen verrassing voor mij dat de aandelen zakken", citeerde de Britse BBC een analist van een investeringsbank in Tokio.