Antwerpse zoo krijgt er een okapi en nijlpaard bij

De zoo van Antwerpen heeft er sinds kort twee nieuwe kostgangers bij. Dat heeft Ilse Segers, woordvoerster van de dierentuin, vrijdagmiddag meegedeeld. Op 22 juli is okapibaby Darou geboren. En donderdag 1 augustus is nijlpaard Hein uit de dierentuin van Dvur Kralowe in Tsjechië aangekomen.

Belga

De okapibaby is het derde jong van de 11-jarige moeder Sofie. Het is de eerste okapi die dit jaar geboren werd. In de dierentuin van Antwerpen leven nu zeven okapi's.

Moeder Sofie begon op 22 juli kort na de middag met werpen. Maar het jong zat verkeerd zodat het niet met zijn voorpoten en kop eerst geboren kon worden. Na twee uren werd Darou onder begeleiding van de dierenarts van de zoo geboren. Darou is een mannetje van 16 kg en 76 cm groot.

"De komst van nijlpaard Hein luidt een nieuwe fase in van de bouw van een moerasbiotoop van in de Antwerpse Zoo", klinkt het bij de dierentuin. Het nijlpaard van ruim 3000 kilo komt naar Antwerpen in het kader van een internationaal kweekprogramma. Na enkele weken verhuist ook het Antwerpse nijlpaard Hermien opnieuw naar Antwerpen.

De Antwerpse dierentuin is volop bezig een "geheel van biotopen" uit te bouwen. Zo komt er onder meer een savanne, een moerasgedeelte en een tropisch regenwoud. "Nijlpaarden krijgen een vooraanstaande rol in het gebouw maar ook pelikanen, tapirs en moerasvogels zullen van de partij zijn bij de opening van het geheel in het voorjaar van 2003", klinkt het bij de dierentuin.

De werf van het nieuwe nijlpaardengebouw wordt vanaf 10 augustus voor vier weken opengesteld voor het publiek.