Brusselse politie waarschuwt voor oplichters met "zwarte dollars"

De politie van de zone Brussel-Elsene heeft woensdag een Liberiaan uit Jette opgepakt die in een Brussels luxehotel iemand zogenaamde "zwarte dollars" probeerde aan te smeren. De politie waarschuwt voor dergelijke oplichtingen, die eerder al gepleegd werden.

Belga

De oplichter is in zo'n geval vaak een zwarte en beweert in zijn land in onmin te zijn geraakt bij het regime. Hij zou gevlucht zijn met een grote hoeveelheid dollars, maar die zouden op één of andere manier beschadigd en helemaal zwart zijn geworden.

Vervolgens toont de oplichter hoe hij met een beetje speciale vloeistof de zwarte laag kan verwijderen en weer een smetteloos bankbriefje kan te voorschijn toveren. Maar, beweert de oplichter, hij heeft te weinig vloeistof om alle bankbriefjes schoon te maken en te weinig cash om meer product te kopen.

Vervolgens stelt hij zijn slachtoffer voor om hem, voor een zacht prijsje, het beetje vloeistof en de zwarte bankjes te verkopen. Maar eenmaal de oplichter verdwenen is en het slachtoffer de bankbriefjes probeert te reinigen, blijkt het helemaal niet om dollars te gaan, maar om ordinair papier met een zwart laagje erop.