Onderzoek dossier-Dutroux afgerond

Het onderzoek in het dossier Dutroux is afgerond. De laatste onderzoeksdaden werden uitgevoerd en zijn toegevoegd aan het dossier. Dat heeft procureur des konings van Neufchâteau Michel Bourlet vrijdag bevestigd tijdens de zitting van de Raadkamer van Neufchâteau.

Belga

Het dossier wordt in september overgemaakt aan de verwijzingskamer. De raadkamer moet dan uitmaken hoe het verder verloop van de zaak eruit ziet.

Ondertussen moet de raadkamer zich eind augustus nog eens uitspreken over de voorlopige hechtenis van Marc Dutroux en Michel Lelièvre. Michelle Martin weigert nog voor de raadkamer te verschijnen.

Volgens Michel Bourlet en meester Julien Pierre, de raadsman van Dutroux, is het utopisch te denken dat het assisenproces nog dit jaar van start kan gaan, zoals minister van Justitie Marc Verwilghen dat wil. "Het zal minstens nog zes maanden duren vooraleer de kamer van inbeschuldigingstelling een uitspraak doet. Nadien trekken de partijen eventueel nog naar het Hof van Cassatie of het Europees Hof voor de Rechten van de Mens", stelde Julien Pierre.

Pierre maakte ook duidelijk dat hij zowel de verwijzingskamer als de KI nog zal vragen om bijkomende onderzoeksdaden te stellen. "Er is wel weinig kans dat men ingaat op iets wat men in een eerder stadium heeft geweigerd. Het is echter belangrijk dat al het nodige wordt gedaan vooraleer het proces begint", zei de raadsman van Dutroux.

Procureur des konings Bourlet verklaarde dat hij op het proces wellicht niet alleen het openbaar ministerie gaat vertegenwoordigen. "Dat wens ik ook niet. Ik zou liever worden bijgestaan door een advocaat-generaal. Zijn ervaring op assisenprocessen kan mij helpen. Er is echter nog niks beslist", verduidelijkte hij.