Doktersjas doet bloeddruk stijgen

Het zien van een witte doktersjas drijft de bloeddruk op en het effect is verre van verwaarloosbaar. Dat toont een studie van de Britse Southampton University en staat vrijdag in het

British Medical Journal

.

Belga

Wanneer de bloeddruk door een dokter gemeten wordt, blijkt die doorgaans hoger te liggen dan wanneer de meting gebeurt door een verpleger of een assistent. Het verschil volstaat om een gezond persoon te herklasseren tot een risico-patiënt, zo luidt het. Heel wat patiënten krijgen dus waarschijnlijk medicatie voorgeschreven die niet echt nodig is, stelt het onderzoeksteam van Southampton.

Wij zijn ons bewust van dat probleem, zegt Jos De Smet, voorzitter van de Belgische Wetenschappelijke Vereniging van Huisartsen. "Hoe hoger de rang van de dokter, hoe hoger de bloeddruk", vertelt hij. "In België worden studenten geneeskunde dan ook opgeleid om rekening te houden met het psychologische effect van de witte jas.

Zo proberen we bij een bloeddrukmeting op verschillende manieren de stressfactoren uit te schakelen, bijvoorbeeld door de patiënt zelf een bloeddrukmeter mee te geven, door meerdere metingen te doen of te werken met een automatische bloeddrukmeter", aldus De Smet.

Naar schatting 15 tot 20 procent van de Belgische bevolking heeft te kampen met een te hoge bloeddruk.