Boer schrikt komkommerperiode danig op

De 33-jarige Paul Hunn uit Enfield bij Londen heeft vrijdag een niet onverdienstelijke, maar uiteindelijk toch mislukte poging ondernomen om zijn twee jaar geleden gevestigde wereldrecord scherper - of luider - te stellen, maar ondanks de ontgoocheling kwam het bij de Kampioen niet (meer) tot zure oprispingen.

Belga

Sinds april 2000 prijkt de naam van Hunn, in het gewone leven een doodgewone kantoorbeambte, in het Guinness Book of Records als wereldrecordhouder van de luidste boer. Toen scoorde de man 118,1 decibel op de geluidsmeter, een niveau vergelijkbaar met dat van een gewone pneumatische boor. Vrijdag stokte het geluid reeds op 110,5 decibel. Maar Hunn laat de moed niet zakken en beloofde eerlang - in tijden van betere vorm - een nieuwe aanval op het boerenfront.

Hunns niet in alle wereldbeschavingen als toppunt van verfijning erkende hobby is, vreemd genoeg, geen compensatie voor enig traumatisch leed tijdens de orale jeugdfase. Zijn oprispingen die het servies doen trillen, hebben hem er voorts niet van weerhouden, een dame te vinden die met hem samenwoont. Zowel vader als verloofde waren in het begin niet opgetogen over mijn hobby, maar beiden zijn inmiddels bijgedraaid, aldus Hunn, die toegaf dat zijn boeren destijds steevast begeleid werden met een vaderlijke mep.

Hunn lichtte tevens een tipje van de sluier: wie luid wil boeren, moet de dag voordien pikant voedsel eten. De dag zelf moet aangevat worden met een lege maag. Net voor het moment suprême haal je best diep adem, drink je een sprankelend drankje en eet je wat aardbeienyoghurt om de geluidsproductie in een aangenaam geurend kader te brengen. De boer zelf moet zijn oorsprong vinden in het achterste deel van de keel.

Gegadigden die een frisse wind door de Guinness-recordmarkt willen doen waaien en een beetje in dezelfde sfeer willen blijven, kunnen zich allicht toespitsen op de productie van decibelrijke wind. Over de intensiteit van zulke oerknallen zijn nog geen gegevens beschikbaar, wel over de duur: een zekere Bernard Clemmens, toevallig opnieuw een Londenaar, zorgde ooit met 2'42" voor een record met Bob Beamon-gehalte - maar zijn evenmin van culturele hoogstaandheid getuigende knallenreeks is niet door het Guinness-boek gehomologeerd. Aanhangers van Clemmens zeggen dat daar een geurtje aan kleeft.