New York wil sterkere wolkenkrabbers

Wolkenkrabbers in New York moeten steviger worden. Bovendien moet het makkelijker worden ze bij calamiteiten te ontvluchten. Het stadsbestuur en de brandweer van de metropool hebben daarom in samenspraak met bouwkundigen en projectontwikkelaars nieuwe bouwvoorschriften opgesteld. De krant New York Times heeft dat vrijdag bericht.

AP Ned

Gebouwen zullen in de toekomst overeind moeten blijven staan als meer dan drie verdiepingen zijn ingestort, wat volgens de huidige voorschriften niet het geval is. Bovendien komt in heel New York dezelfde noodverlichting om evacuatie te vergemakkelijken. De nieuwe voorschriften maken voor mensen die in wolkenkrabbers vastzitten "het verschil tussen leven of dood", zei brandweercommandant Nicholas Scoppetta.

De nieuwe voorschriften komen voor een groot deel overeen met de aanbevelingen uit een federaal rapport, dat na de instorting van de WTC-torens in New York werd opgesteld. Daarin staat dat wolkenkrabbers beter moeten worden beschermd tegen brand, een steviger structuur moeten krijgen en dat de trappenhuizen een grote klap moeten kunnen doorstaan.