Turkse uitgever veroordeeld om boek over Koerden

Een Turkse rechtbank heeft vrijdag de uitgever van een boek over de Koerden veroordeeld tot zes maanden cel wegens het verspreiden van separatistische propaganda. De straf werd meteen omgezet in een boete van 840 miljoen Turkse lira (522 euro).

AP Ned

Abdullah Keskin van uitgeverij Avesta in Istanbul was verantwoordelijk voor de uitgave van de Turkse vertaling van het boek After such knowledge, what forgiveness van de Amerikaanse journalist Jonathan C. Randal. Volgens de Turkse wet worden gevangenisstraffen voor uitgevers automatisch omgezet in boetes. In januari werd het boek al op last van de rechter uit de Turkse boekhandels gehaald omdat het verwijzingen bevat naar een onafhankelijk Koerdistan. De ondertitel luidt My encounters with Kurdistan.

Keskin gaat in beroep. "Het is onmogelijk te begrijpen hoe een uitgever kan worden veroordeeld voor het uitgeven van een boek terwijl het Turkse parlement hervormingen voor een eventuele toetreding tot de Europese Unie bespreekt", zei zijn advocaat. Het parlement debatteert deze week over hervormingen zoals de afschaffing van de doodstraf en het toekennen van meer rechten aan de Koerden.

De inmiddels gepensioneerde Randal is zo'n dertig jaar lang correspondent in het Midden-Oosten geweest. Ook deed hij verslag van de oorlog in Joegoslavië. Randal is verwikkeld in een juridische procedure bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag omdat hij weigert te getuigen.

Turkije heeft vijftien jaar lang oorlog gevoerd tegen de Koerdische opstandelingen. Daarbij zijn zo'n 37.000 mensen om het leven gekomen.